Maślak pstry
© Henri Koskinen – stock.adobe.com
Maślak pstry (Suillus variegatus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych, niezbyt ceniony przez grzybiarzy za walory smakowe.
Występowanie i środowisko PL
Związany z sosnami.
Tryb życia i zachowanie
Owocniki pojawiają się od sierpnia do października.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 8-15 cm średnicy. Trzon ma 5-10 cm wysokości.
Kapelusz żółtawy, ochrowy, brązowy z oliwkowym odcieniem. Młody półkulisty, potem wypukły. Wierzch sprawia wrażenie posypanego piaskiem, lepki tylko podczas deszczowej aury. Skórka nie odchodzi od kapelusza.
Pory oliwkowożółtawe, drobne, rurki mają podobną barwę, sinieją pod naciskiem.
Miąższ jest żółty, przy nacisku staje się niebieski.
Trzon ma barwę podobną do kapelusza, choć jest jaśniejszy. Brak pierścienia.
Podobne gatunki
Podobny do maślaka limbowego.
Porównanie gatunków podobnych
Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.
Smak: brak danych
Zapach: brak danych
Zdatność: jadalny
Środowisko: lasy iglaste
Kształt: grzyb rurkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Pory oliwkowożółtawe, drobne, rurki mają podobną barwę, sinieją pod naciskiem. Wierzch kapelusza sprawia wrażenie posypanego piaskiem.
Smak: gorzki
Zapach: brak danych
Zdatność: jadalny
Środowisko: lasy iglaste
Kształt: grzyb rurkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Pory żółte z zielonkawym odcieniem lub białawe, u starszych osobników oliwkowe, zwykle duże. Rurki zrośnięte mocno z kapeluszem.
Smak: brak danych
Zapach: brak danych
Zdatność: trujący
Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste
Kształt: grzyb rurkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Trzon żółtawy, pomarańczowy z czerwonawą siateczką, której oczka są podłużne. W górnej części wyraźny czerwony nalot. Pory pomarańczowoczerwone, żółknące z wiekiem.
Rozmnażanie
Zarodniki żółte.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Inne popularne i regionalne nazwy tego grzyba to sinka, bagniak, jakubek, hubanek.
Cechy
lasy iglaste
gatunek jadalny
grzyb mikoryzowy
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | Okres zbioru maślaka pstrego. |
Pokrewne gatunki grzybów
- maślak sitarz (Suillus bovinus)
- maślak żółty (Suillus grevillei)
- maślak zwyczajny (Suillus luteus)
- borowiec dęty (Suillus cavipes)
- maślak ziarnisty (Suillus granulatus)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
© medianauka.pl, 2021-02-07, GAT-638986